Wolter Kok boomonderzoek
 

Verantwoording

Milieu

Een beter milieu…., is voor ons geen loze kreet. Door het werken in de boomverzorging weten wij als geen ander hoe kwetsbaar het ecosysteem is waar wij een deel van uitmaken.

Jaren geleden zijn wij overgegaan van het snoeien met de motorzaag naar het snoeien met de handzaag.
Het werken met de handzaag heeft niet alleen uit milieutechnisch oogpunt een groot voordeel, het is ook nog eens veel minder inspannend dan de hele dag rond te zeulen met zo’n 'grote' motorzaag aan je klimgordel.
Tijdens het snoeiwerk is het af en toe toch noodzakelijk een kettingzaag te gebruiken. Sinds jaren gebruiken wij hiervoor batterijzagen. De batterijen die voor deze zagen gebruikt worden laden wij op met stroom welke is geproduceerd middels wind-, water- en zonnekracht. Is het noodzakelijk om toch een echte motorzaag te gebruiken dan gebruiken wij een brandstof die hiervoor speciaal ontwikkeld is en nauwelijks schadelijke stoffen bevat. Als smeermiddel voor onze zaagkettingen gebruiken wij koolzaadolie. Deze olie is volledig biologisch en 100% afbreekbaar.

Transport van het snoeihout naar een groenverwerkingsdepot wordt, indien mogelijk, vermeden door ter plaatse te versnipperen. Deze houtsnippers zijn een uitstekende organische bemesting en verminderen tevens tijdens droogte de verdamping uit de bodem.

Nogmaals, een beter milieu begint bij jezelf. Dit is waarom wij onze (file) kilometers zo veel mogelijk beperken door binnen de regio Utrecht (waar wij wonen) te werken.

Verenigingen

Bijblijven op ons vakgebied is een must. Over het verzorgen van de bomen wordt op dit moment anders gedacht dan dertig jaar geleden.

Naar de anatomie van de boom, de interactie van de diverse schimmels, de bacteriën en andere organismen is de laatste jaren veel onderzoek gedaan.
Eén van de manieren om deze kennis over de nieuwste inzichten te vergaren is het regelmatig bezoeken van allerlei workshops.

Een deel van deze workshops wordt verzorgd door de vakverenigingen waarvan wij lid zijn.

 

Verenigingen

  • isa
  • kpb